Historia

Lahden Kaleva Ry perustettiin vuonna 1925 ja sen ensimmäiseksi viralliseksi nimeksi annettiin Nyrkkeily- ja Urheiluseura Kaleva Ry. Syynä oli se, että osaa kokouksessa mukana olleista oli puraissut  nyrkkeilykärpänen ja samoihin aikoihin myös Suomen Työväen Urheiluliiton TUL:n nyrkkeily oli vahvassa nousussa. Seuran naisjäsenet kuitenkin vierastivat nimeä ja saivat sen muutettua 1929 Voimistelu- ja Urheiluseura Kaleva Ry:ksi. Seuran harrasteet ulottuivat jo moniin eri urheilumuotoihin, mutta nimenmuutos antoi pontta etenkin naisten toiminnalle. Jäseniä seurassa oli vuonna 1930 n. 200. Vuonna 1959 jäsenmäärä oli 1300, jäsenmäärän kasvu nosti Lahden Kalevan ns. suurseurojen luokkaan. Vuonna 1979 jäsenmäärä oli kasvanut jo 2500:aan. Seuran nykyinen nimi Lahden Kaleva Ry on muutettu seuran nimeksi vuonna 1979.

Yhtenä tärkeimpänä tulonlähteenä seuralla oli etenkin 1950-luvulla huvitoimikunnan järjestämät tanssit, iltamat ja muut tapahtumat. 1960-luvun alussa huvitoimikunnan toiminta kuitenkin hiipui ja talous heikkeni. 1970-luvulla varainhankintaa tehtiin rakennustöillä, vartioinnilla, kioskien pitämisellä urheilukeskuksessa, makkaranmyynnillä ja mainostuloilla lehdissä ja urheilukeskuksessa.

Historiansa aikana Kalevassa on harrastettu monia lajeja kuten nyrkkeilyä, voimistelua, yleisurheilua, hiihtoa, koripalloa, jalkapalloa, pyöräilyä, suunnistusta, jääpalloa, uintia, salibandya, pöytätennistä, tanssia ja mailapelejä. Nykyään Kalevassa on jäljellä seitsemän jaostoa, jotka ovat nyrkkeily, uinti, hiihto, suunnistus, kuntoliikunta, nykyaikainen 5-ottelu ja miekkailu.