Historia

Lahden Kaleva Ry perustettiin vuonna 1925 ja sen ensimmäiseksi viralliseksi nimeksi annettiin Nyrkkeily- ja Urheiluseura Kaleva Ry. Syynä oli se, että osaa kokouksessa mukana olleista oli puraissut  nyrkkeilykärpänen ja samoihin aikoihin myös Suomen Työväen Urheiluliiton TUL:n nyrkkeily oli vahvassa nousussa. Seuran naisjäsenet kuitenkin vierastivat nimeä ja saivat sen muutettua vuonna 1929 Voimistelu- ja Urheiluseura Kaleva Ry:ksi. Nimenmuutoksesta huolimatta toiminta jatkui, joskin ennen 1930-luvun puoliväliä seuran nyrkkeilytoiminta koki pienen laskukauden, mutta piristyi siitä taas. 1940-luvun loppupuolella Kalevan nyrkkeily oli niin menestyksellistä, että seuran pugilistien sanottiin pystyvän haastamaan vaikka koko maan parhaat nyrkkeilijät.

Nyrkkeilyn kulta-aika jatkui vielä koko 1950-luvun, mutta 1960-luvun alussa nyrkkeilyn menestystä leimasi aikaisempaan verrattuna lievä hiljaiselo. Toimintaa on kuitenkin ollut koko seuran historian ajan. 1980-luvulla nähtiin yksi Kalevan suurimmista menestystarinoista, kun Esa Hukkanen aloitti uransa. Hukkanen voitti mm. viisi SM-kultaa, nuorten EM-pronssia ja edusti Suomea MM-kilpailuissa ja Soulin olympialaisissa (1988). Aktiiviuransa jälkeen Hukkanen on mm. toiminut valmentajana, istunut Suomen nyrkkeilyliiton hallituksessa (1998-2000) sekä toiminut päävalmentajana vuosina 2000-2004.

Suomen Nyrkkeilyliiton johtokunnassa on kalevalaisia istunut useampi vuodesta 2000 lähtien, mm. Kari Korhonen, Jarmo Heino ja Jouni Nurminen.

Viimeisen 35 vuoden aikana on 15 eri nyrkkeilijää tuonut seuralle 35 Suomen mestaruutta ja viimeisen 20 vuoden aikana seura on ollut 9 kertaa paras nyrkkeilyseura Suomessa. Seuralla on kuusi arvokisamitalia, jotka ovat seuralle tuoneet Esa Hukkanen, Jani Rauhala sekä Ville Hukkanen, Esa Hukkasen poika. Seuran menestynein nyrkkeilijä on ollut Jani Rauhala.